ProjectenBeplanting


Natuurrijkdom

In tuinen kan een grote rijkdom aan natuur, flora en fauna worden gerealiseerd. Dit geldt ook voor kleine tuinen. Bij het samenstellen van de beplanting laat ik me inspireren door de planten die van nature op die plek zouden voorkomen. Want onze inheems flora is namelijk perfect afgestemd op onze inheemse fauna. Een voorbeeld hiervan is dat op het moment dat zangvogels hun jongen moeten voeden, rupsen ook massaal uit hun eieren te voorschijn komen en door al het jonge frisse blad als kool groeien.

Ik vind het leuk om een beplanting zo samen te stellen dat soorten kunnen samenleven zonder elkaar weg te concurreren.

Beeld

Bomen, hagen en struiken zijn de basis van de beplanting; het is het frame dat jaarrond aanwezig is. In de borders daarentegen, is veel meer dynamiek en kleur aanwezig. Hierdoor zal een tuin met veel vaste planten er steeds anders uit zien door het jaar heen. In een tuin met veel wintergroene heesters is dit minder het geval.


Met een ritmische herhaling van hagen, (opvallende) soorten of soortencombinaties wordt samenhang in de beplanting gerealiseerd. Ook kan voor een beplanting van een bepaald thema worden uitgegaan, zoals bijvoorbeeld het combineren van verscheidene bladvormen.

Uitheemse planten kunnen de bloeiperiode in uw tuin verlengen. Maar ook qua vorm, kleur en geur hebben verscheidene uitheemse soorten veel te bieden. Ik kies voor uitheemse soorten die bijdragen aan de natuurrijkdom; blauwe monnikskap trekt bijvoorbeeld hommels aan en vlinders vliegen graag op lavendel.Afstemming met  u

Voor de aanleg en het onderhoud van een natuurrijke tuin is deels andere kennis nodig dan voor een traditionele tuin. Verder is het goed om te weten dat een natuurrijke tuin onderhoudsarm kan zijn, maar onderhoud en sturing altijd nodig blijven.

Wanneer u overweegt een natuurrijke tuin te laten aanleggen, kunt u mij bellen voor informatie hierover.

Voordat ik voor u aan het werk ga, hoor ik graag van u wat uw belangrijkste wensen zijn, zoals bijvoorbeeld onderhoudsarm of veel bloemen. Ik kan het hele traject, van ontwerp tot realisatie van de beplanting voor u verzorgen of onderdelen hiervan.
Dit kan door planten te kiezen die qua groeiwijze en de levenscylus elkaar aanvullen. Een voorbeeld hiervan is dat een zich vroeg ontwikkelende bodembedekker naast een hoge vaste plant die pas in de nazomer bloeit, komt te staan.